ke arah kebajikan

Percuma Sila rawat&cuci PC anda Percuma.Supaya tidak dijangkiti virus semasa surfing

sila klik saya tq

berminat untuk lebih maklumat sila klik saya terima kasih

Tuesday, 26 July 2011

bayi yang di beri makanan yang dimasak sendiri akan lebih cenderung memakan buah dan sayuran bila besar kelak..


Bayi yang baru nak kenal makanan, diberi makanan yang disediakan sendiri di rumah dari bahan yang segar bukan dari botol, bila besar kelak akan akan memakan sayur dan buah buahan di kemudian hari..

Kajian yang dijalankan terhadap bayi yang berusia 6 bulan diberi makan  yang dimasak sendiri seperti atau dari bahan berasas kan sayuran   dan bahan bahan segar dan buahan akan mudah cenderung memakan sayur dan buah.Ini kerana tekak dan deria rasa bayi  yang masih belum tercemar telah biasa dan dapat membezakan  makanan yang berkhasiat.

Bukan susah pun, cuma perlu ada blender aja.
Rebus secawan nasi letak air 3-4 cawan didih sampai masak.
Dimasukkan frozen peas, karot, sedikit bawang dan isi ikan atau ayam.
Bila bubur dah masak dan pekat, masukkan dalam blender, kisar sampai halus.
Boleh di beri bayi makan.

Kalau nak treat sikit tumis sikit bawang, baru masukkan ayam atau isi ikan atau sedikit tahu. letak air macam buat sup. Bila dah didih, letak sikit daun sup ke, daun bawang ke, atau daun ketumbar sayur seperti karot, celery, peas.Celery tu racik halus halus supaya fiber hancur  halus..

Rebus bubur nasi kosong berasingan. Masukkan sup tadi dengan bubur nasi tadi dlm blender.. blender lah sampai halus..

Ingat kalau nak mudah satu sayur, satu protin dan bubur..itu paling asas. Bila dah besar sikit buat lah tumis sikit kuah sup nya.
kalau pakai isi ikan pastikan tiada tulangnya..Begitu juga ayam.
Bila dah letak sayuran banyak dan rasa ikan atau ayam tadi cukup manis dan lazat untuk anak anak. Tak payah letak garam ke apa apa perasa tambahan. Rasa karot dah manis, keledek atau daun sup dan daun bawang sedikit ..

Bila dah tumbuh gigi tak ada hal sangat..

Tapi bila anak anak makan benda yang berperisa bubur bercampur karot dan peas dan sedikit ayam atau tahu atau isi ikan, mereka akan dapat makan berselera. Kita pun gembira sebab anak anak di umur yg sensitif makan makanan yang berkhasiat dan sihat.




Dibawah article mengenai kajian pemakanan pada anak sedari bayi didedahkan makanan yg disediakan dirumah dapat membantu deria rasa dan selera mereka dari kecil untuk menyukai sayur dan buah buah. Anak anak ini segala nya bermula dari ibu bapa, seperti kain putih. Ibu bapa yang mewarnakan mereka..
Jadi kalau di mula dari awal mereka akan biasa makan dan bila besar tidak cerewet makan memilih. dsbnya
Kalau dah di ajar dari kecil menyukai makanan segera dimana garam nya yang tinggi, maka jangan lah sesal kemudian kerana anak hanya reti makan ayam atau sosej..
kalau parent sendiri yang latih.. kalau dilatih makan yang sihat dan berkhasiat dari 6 bukan keatas, maka anak itu didedahkan  dan dilatih untuk menjadi sihat. Maka kuranglah anak memilih nak makan cerewet..


_Babies fed home-cooked food from birth are 'more likely to eat fruit and vegetables later in life'_


Article written by Dma1ll reporter with thanks





:Babies fed home-cooked food are more likely to eat fruit and vegetables when they are older than those given meals from jars and packets, researchers say.::



Infants weaned on home-made casseroles and puddings develop a taste for what is good for them by the age of seven.



Experts from De Montfort University in Leicester, and the universities of Bristol and Birmingham, analysed data from 7,866 mothers of children born in 1991 and 1992.



The results showed that youngsters who were frequently given home-cooked fruit or vegetables aged six months were more likely to be eating higher amounts of fruit and vegetables at the age of seven than those given home-cooked meals less often.



There was no positive effect on later eating habits for babies fed shop-bought meals.



Writing in the journal Public Health Nutrition, the researchers said: 'The findings support the concept that exposure to fruit and vegetables is important in the early weaning period.'



Dr Helen Coulthard, from De Montfort University, said mothers should be giving their infants a home-cooked fruit or vegetable every day.



She said: 'The range and type of foods that young children eat is becoming an increasing cause for concern.




'In particular, children do not seem to be eating the amounts of fruit and vegetables recommended for health.



'It is interesting that feeding babies ready-prepared fruit and vegetables at six months had no positive effect on later fruit and vegetable consumption.



'It may also be that mothers who use ready-prepared foods do not eat as much fruit and vegetables themselves or are more likely to rely on convenience foods.



'In addition fruit and vegetables from packets, jars and tins are likely to have a uniform taste and texture, whereas those cooked at home or eaten raw will vary according to the variety of the particular fruit or vegetable, whether it is in season and the cooking method.



'These variations in the taste and texture of fruit and vegetables should expose an infant's palate to a wider range of experience, increasing the likelihood they will accept a wider range of foods.' ::