Wednesday, 5 May 2010
Memanggang secara berbungkus..supaya makanan tidak terlalu kering dan hangit
cara membakar makanan diatas api supaya makanan tidak terbakar dan ia masak secara menyeluruh..
Kalau ikan pari mentah atau ikan kembung atau apasaja ikan dan udang 3-4 minit kemudian terbalik kan dipermukaan lagi sebelah biarkan selama 3-4minit supaya ikan masih ada "moist". Jangan lupa ditutup kan lid itu semasa ikan dibakar. paling maksima biarkan selama 5 minit setaip permukaan. Tutup tudung bbq tadi supaya wap udara panas membahang dan memasak dengan cepat..
Jika daging, panaskan alat pemanggang tersebut terlebih dahulu selama 5-10 minit. Kemudian baru diletakkan daging diatas permukaan bbq. Alas boleh guna kuali pemanggang yang dibuat dari enamel atau keluli yang telah dpanaskan selama min 5 minit. Atau paling murah pakai aluminium foil untuk mengalas jaring. Daging lembu boleh dibakar terus mentah diatas alumium foil atau griddle pan yang telah dipanaskan. Daging kambing yang telah dimarinate elok dibakar didalam oven terlebih dahulu. Kemudian disejukkan pada suhu bilik sebelum dibakar diatas alumium foil untuk mendapatkan smoky flavour..
Begitu juga dengan ayam, atau burger.
Manakala sausage pula di rebus terlebih dahulu sebelum dibakar diatas alat bbq.
bakar ikan pari pada hari ahad 2 May 2010 Hujan turun tapi bbq ada tutup/lid jadi takde hal.. bakar ajalah..
Kalau ada daun pisang guna daun pisang. Jika tidak aluminium foil sudah memadai..Bungkus dan dilipat seperti sampul surat dikeliling aluminium foil tadi dua tiga kali lipatan supaya ianya di"seal" betul betul.Kalau ikan pari mentah atau ikan kembung atau apasaja ikan dan udang 3-4 minit kemudian terbalik kan dipermukaan lagi sebelah biarkan selama 3-4minit supaya ikan masih ada "moist". Jangan lupa ditutup kan lid itu semasa ikan dibakar. paling maksima biarkan selama 5 minit setaip permukaan. Tutup tudung bbq tadi supaya wap udara panas membahang dan memasak dengan cepat..
Jika daging, panaskan alat pemanggang tersebut terlebih dahulu selama 5-10 minit. Kemudian baru diletakkan daging diatas permukaan bbq. Alas boleh guna kuali pemanggang yang dibuat dari enamel atau keluli yang telah dpanaskan selama min 5 minit. Atau paling murah pakai aluminium foil untuk mengalas jaring. Daging lembu boleh dibakar terus mentah diatas alumium foil atau griddle pan yang telah dipanaskan. Daging kambing yang telah dimarinate elok dibakar didalam oven terlebih dahulu. Kemudian disejukkan pada suhu bilik sebelum dibakar diatas alumium foil untuk mendapatkan smoky flavour..
Begitu juga dengan ayam, atau burger.
Manakala sausage pula di rebus terlebih dahulu sebelum dibakar diatas alat bbq.
Labels:
bbq in alu baq envelope
Sunday, 2 May 2010
mayonaise (tartar sos,thousand island sos sama aja..)
Mayonnaise adalah campuran emulsi hasil pukulan telur kuning, cuka dan minyak . Kuning telur adalah bahan emulsi.Ianya terbentuk bila satu bahan seperti telur di pukul atau masuk didalam blender dengan mencampurkan sedikit demi sedikit minyak masak.Minyak dan air didalam kuning telur akan menghasilkan asas emulsion tadi. Lecithin dari kuning telur tadi adalah elemen emulsifier yang menstabilkan semua campuran tadi.
kemudian mustard di masukkan didalam pukulan bahan tadi, begitu juga sedikit bawang merah yang sudah dicincang halus.
Ataupun lain lain herba boleh juga diletakkan.
jika kita nak kan rasa mayonnaise tadi lebih sedap kita pecahkan seulas dua bawang putih kita rendam dnperhangat kan minyak tadi dibawah tahap didih. kemudian sejukkkan semula. Sebelum dicampur didalam blender untuk dibuat mayonnaise.. Kandungan mayonnaise yang dibeli dikedai mempunyai 80peratus lemak. Manakala mayonnaise yang diperbuat sendiri mempunyai lebih lemak sebelum emulsi dipecahkan.
Kandungan mayonnaise yang rendah lemak selalunya mengandungi bahan tambahan seperti kanji, cellulose gel, dan lain lain bahan untuk menyedapkan rasa mayonnaise tadi.
Untuk kesihatan yang elok dan selamat untuk jantung kita, kita boleh membuat mayonnaise dengan menggunakan seluruh telur atau putih telur sahaja tanpa kuning telur dengan bantuan alat blender yang berputar pantas dan laju. Ia menghasilkan tekstur yang sama jika di campur dengan mustard yang basah atau kering, diletak garam, lada sulah,lemon juice atau cuka dan sedikit paprika.
telur yang digunnakan tadi hendaklah yang sudah di pasteurize atau di separuh masakkan(jika hendak menggunakan seluruh kandungan putih dan kuning telur). Ini untuk mengelakkan jangkitan salmonella.
Telur yang segar dapat mengekal kualiti bahan didalamnya dan terdapat didalam nya zat yang menguatkan imune sistem.
Mayo yang diperbuat dari kuning telur dan minyak cuma dapat bertahan hingga 2,3 hari didalam petisejuk.Jika mayo yang diperbuat di rumah menggunakan extra virgin olive oil , kuning telur yang segar atau putih telur yang segar sahaja, dicampur dengan bahan herba segar, dan cuka atau lemon jus, ianya boleh disimpan lebih lama jika disimpan didalm bekas bertutupp didlam peti sejuk. Cuka atau lemon/ jus limau akan mengawetnya dengan lebih lama.
Mayonnaise dengan campuran cuka atau cuka adalah makanan yang berasid keraha phnyadiantara 3.8-4.6. Jika makanan seperti kentang salad dibiar dibawah matahari tidakakan membuatkan mayo itu rosak atau basi, tapi ianya bukan disebabkan mayo telah basi. Kandungan acid didalam mayo tadi telah mengawet dan menghalang bakteria dari membiak didlamnya. Jika mayo dibiarka terdedah diluar petisejuk, ianya menjadi seperti pecah lemak dipermukaan yang terdedah. Menjadi tengik dan kulat atau bakteria terkumpul dipermukaan tetapi tidak membuat seseorang itu sakit bila dimakan..
Mayonnaise untuk pesakit diabetik
Recipe Ingredients:
1 tbsp Cornstarch
2 tsp Dry mustard
1 1/2 tsp Salt
1 cup Water
2 medium Eggs, beaten
1/3 cup Lemon juice, fresh
2 tbsp White vinegar
Sugar substitute to 6 ts
Sugar
Recipe Instructions:
For fruit, chicken, or seafood salads. Combine cornstarch, mustard,
and salt in the top of a double boiler. Combine water and beaten
eggs. Slowly add to cornstrch mixture, stirring constantly, until
smooth. Cook over simmering water for 5 minutes, stirring
constantly. Very slowly stir in the lemon and vinegar. Continue
cooking and stirring over simmering water for 10 more minutes.
Remove from heat. Add the sweetener; mix well. Pour into a pint jar,
cover, and store in frefrigerator. Stir well before each use.
Food Exchange per serving: UP TO 2 TABLESPOONS MAY BE CONSIDERED
"FREE" CAL: 20; CHO: 2g; PRO: 1g; FAT: 1g; SOD: 256; Low-sodium
diet: Omit salt.
Source: The Art of Cooking for the Diabetic by Mary Abbott
Hess,R.D.,M.S. Brought the you and yours via Nancy O'Brion and her
Meal Master
Tartar sos
Tartar sos adalah mayo yang dicampur bahan seperti jeruk timun dan jeruk bawang,capers olive dan telur rebus yang keras yang dihancurkan dicampurkan kedlam sos mayo tadi.
atau yang paling mudah bahan jeruk seperti timun atau bawang atau zaitun jeruk dicampurkan kedalam sos mayo tadi didalam potongan yang kecil.
Thousand Island dressing adalah mayo yang dicampurkan dengan sos tomato ketchup. Jika kita suka ada relish, kita campurkan bahan seperti bahan jeruk seperti timun atau bawang atau zaitun jeruk dicampurkan kedalam sos mayo tadi didalam potongan yang kecil.
Kadangkala telur yang direbus keras dicampurkan semasa membuat asas kepada mayonaisse daripada menggunakan telur mentah atau setengah masak.
Jenis mustard yang digunakan sebagai asas mayonnaise dan dibuat dengan mencampurkan mustard biasa , gula perang dan jus limau atau lemon.
Lain lain resipi asas:
300ml sunflower oil or olive oil, dua dua jenis dicampur
2 kuning telur
1tsp English mustard powder
1tbsp jus limau atau lemon or cuka
cara:
Curah minyak didalam jug dipukul dengan tangan.
semasa blender yang berputar sedikit semi sedikit minyak hingga setengah, masukkan kuning telur yang dicampur mustard dan sedikit garam.
pukul hingga semua sebati..
masukkan beberapa titik cuka/limau /lemon jus kemudian letak minyak lagi selang selikan dengan limau/lemon jus jika perlu lebihkan limau/lemon jus tadi. jika mahu
kemudian sejuk dan simpan didlam bekas bertutup didalam peti sejuk.
1 hidangan
Kalories 110(kcal) Lemak 12.0g Saturates 2.0g
lain lain samada nak guna kurang minyak digantikan dengan setengah minyak setengah air juga boleh untuk mengurangkan lemak. Atau guna putih telur dari kuning, telur setengah masak, atau telur yang sudah direbus keras..juga boleh digunakan yang kita dapat dari kenduri. kita boleh ganti bahan bahan ini dgn yang lebih sihat. kita boleh guna olive oil dan jika kita guna 3300ml minyak kita buat asas nya dahulu dan kurangkan setengah minyak dan kita gunakan air kosong. ok juga...
kalau kurang menjadi seperti yang kita mahu bila kita kkurangkan minyak dan gunakan air, jita boleh tambah sesudu minyak masak dan biar berputar lama sedikit..jangan lupa rasa dan letak bahan perasa.garam,lada sulah bawang merah yang dicincang halus,jeruk atau segar, danlain lain......
pastikan blender berputar di kelajuan yang tinggi.
Tapi jangan dimakan selalu... makan mayonnaise ini buatlah seperti " a treat once a while" kerana ianya menggemukkan..
kemudian mustard di masukkan didalam pukulan bahan tadi, begitu juga sedikit bawang merah yang sudah dicincang halus.
Ataupun lain lain herba boleh juga diletakkan.
jika kita nak kan rasa mayonnaise tadi lebih sedap kita pecahkan seulas dua bawang putih kita rendam dnperhangat kan minyak tadi dibawah tahap didih. kemudian sejukkkan semula. Sebelum dicampur didalam blender untuk dibuat mayonnaise.. Kandungan mayonnaise yang dibeli dikedai mempunyai 80peratus lemak. Manakala mayonnaise yang diperbuat sendiri mempunyai lebih lemak sebelum emulsi dipecahkan.
Kandungan mayonnaise yang rendah lemak selalunya mengandungi bahan tambahan seperti kanji, cellulose gel, dan lain lain bahan untuk menyedapkan rasa mayonnaise tadi.
Untuk kesihatan yang elok dan selamat untuk jantung kita, kita boleh membuat mayonnaise dengan menggunakan seluruh telur atau putih telur sahaja tanpa kuning telur dengan bantuan alat blender yang berputar pantas dan laju. Ia menghasilkan tekstur yang sama jika di campur dengan mustard yang basah atau kering, diletak garam, lada sulah,lemon juice atau cuka dan sedikit paprika.
telur yang digunnakan tadi hendaklah yang sudah di pasteurize atau di separuh masakkan(jika hendak menggunakan seluruh kandungan putih dan kuning telur). Ini untuk mengelakkan jangkitan salmonella.
Telur yang segar dapat mengekal kualiti bahan didalamnya dan terdapat didalam nya zat yang menguatkan imune sistem.
Mayo yang diperbuat dari kuning telur dan minyak cuma dapat bertahan hingga 2,3 hari didalam petisejuk.Jika mayo yang diperbuat di rumah menggunakan extra virgin olive oil , kuning telur yang segar atau putih telur yang segar sahaja, dicampur dengan bahan herba segar, dan cuka atau lemon jus, ianya boleh disimpan lebih lama jika disimpan didalm bekas bertutupp didlam peti sejuk. Cuka atau lemon/ jus limau akan mengawetnya dengan lebih lama.
Mayonnaise dengan campuran cuka atau cuka adalah makanan yang berasid keraha phnyadiantara 3.8-4.6. Jika makanan seperti kentang salad dibiar dibawah matahari tidakakan membuatkan mayo itu rosak atau basi, tapi ianya bukan disebabkan mayo telah basi. Kandungan acid didalam mayo tadi telah mengawet dan menghalang bakteria dari membiak didlamnya. Jika mayo dibiarka terdedah diluar petisejuk, ianya menjadi seperti pecah lemak dipermukaan yang terdedah. Menjadi tengik dan kulat atau bakteria terkumpul dipermukaan tetapi tidak membuat seseorang itu sakit bila dimakan..
Mayonnaise untuk pesakit diabetik
Recipe Ingredients:
1 tbsp Cornstarch
2 tsp Dry mustard
1 1/2 tsp Salt
1 cup Water
2 medium Eggs, beaten
1/3 cup Lemon juice, fresh
2 tbsp White vinegar
Sugar substitute to 6 ts
Sugar
Recipe Instructions:
For fruit, chicken, or seafood salads. Combine cornstarch, mustard,
and salt in the top of a double boiler. Combine water and beaten
eggs. Slowly add to cornstrch mixture, stirring constantly, until
smooth. Cook over simmering water for 5 minutes, stirring
constantly. Very slowly stir in the lemon and vinegar. Continue
cooking and stirring over simmering water for 10 more minutes.
Remove from heat. Add the sweetener; mix well. Pour into a pint jar,
cover, and store in frefrigerator. Stir well before each use.
Food Exchange per serving: UP TO 2 TABLESPOONS MAY BE CONSIDERED
"FREE" CAL: 20; CHO: 2g; PRO: 1g; FAT: 1g; SOD: 256; Low-sodium
diet: Omit salt.
Source: The Art of Cooking for the Diabetic by Mary Abbott
Hess,R.D.,M.S. Brought the you and yours via Nancy O'Brion and her
Meal Master
Tartar sos
Tartar sos adalah mayo yang dicampur bahan seperti jeruk timun dan jeruk bawang,capers olive dan telur rebus yang keras yang dihancurkan dicampurkan kedlam sos mayo tadi.
atau yang paling mudah bahan jeruk seperti timun atau bawang atau zaitun jeruk dicampurkan kedalam sos mayo tadi didalam potongan yang kecil.
Thousand Island dressing adalah mayo yang dicampurkan dengan sos tomato ketchup. Jika kita suka ada relish, kita campurkan bahan seperti bahan jeruk seperti timun atau bawang atau zaitun jeruk dicampurkan kedalam sos mayo tadi didalam potongan yang kecil.
Kadangkala telur yang direbus keras dicampurkan semasa membuat asas kepada mayonaisse daripada menggunakan telur mentah atau setengah masak.
Jenis mustard yang digunakan sebagai asas mayonnaise dan dibuat dengan mencampurkan mustard biasa , gula perang dan jus limau atau lemon.
Lain lain resipi asas:
300ml sunflower oil or olive oil, dua dua jenis dicampur
2 kuning telur
1tsp English mustard powder
1tbsp jus limau atau lemon or cuka
cara:
Curah minyak didalam jug dipukul dengan tangan.
semasa blender yang berputar sedikit semi sedikit minyak hingga setengah, masukkan kuning telur yang dicampur mustard dan sedikit garam.
pukul hingga semua sebati..
masukkan beberapa titik cuka/limau /lemon jus kemudian letak minyak lagi selang selikan dengan limau/lemon jus jika perlu lebihkan limau/lemon jus tadi. jika mahu
kemudian sejuk dan simpan didlam bekas bertutup didalam peti sejuk.
1 hidangan
Kalories 110(kcal) Lemak 12.0g Saturates 2.0g
lain lain samada nak guna kurang minyak digantikan dengan setengah minyak setengah air juga boleh untuk mengurangkan lemak. Atau guna putih telur dari kuning, telur setengah masak, atau telur yang sudah direbus keras..juga boleh digunakan yang kita dapat dari kenduri. kita boleh ganti bahan bahan ini dgn yang lebih sihat. kita boleh guna olive oil dan jika kita guna 3300ml minyak kita buat asas nya dahulu dan kurangkan setengah minyak dan kita gunakan air kosong. ok juga...
kalau kurang menjadi seperti yang kita mahu bila kita kkurangkan minyak dan gunakan air, jita boleh tambah sesudu minyak masak dan biar berputar lama sedikit..jangan lupa rasa dan letak bahan perasa.garam,lada sulah bawang merah yang dicincang halus,jeruk atau segar, danlain lain......
pastikan blender berputar di kelajuan yang tinggi.
Tapi jangan dimakan selalu... makan mayonnaise ini buatlah seperti " a treat once a while" kerana ianya menggemukkan..
Labels:
100island sos,
mayo,
tartar
Subscribe to:
Posts (Atom)